Türkiye’nin oyun ve espor merkezli kurumsal haber sitesi Hubogi röportajlarına devam ediyor. Bu röportajdaki konuğumuz, Hyperlab Oyun Stüdyosu kurucularından Halit Altuntaş.
Hubogi: Merhaba Halit Bey. Röportaj talebimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Öncelikle okuyucularımız için kendinizden bahsedebilir misiniz?
Halit Altuntaş: Merhaba, öncelikle bizim gibi yeni kurulan stüdyolara kendilerini tanıtma imkanı sağladığınız için teşekkür ediyorum. Kendimden kısaca bahsetmem gerekirse, oyun sektörüne 2009 yılında bazı stüdyolarda gönüllü görev alarak giriş yaptım. Sonrasında ise 2011-2014 yılları arasında Aral Game ve 2016-2019 yılları arasında Crytek’te görev alarak devam ettim. Eylül 2019’da ise Crytek’ten ayrılarak kendi oyun stüdyomuz olan Hyperlab’i kurduk.
Hubogi: Crytek gibi kendi sektöründe köklü bir firmada çalışırken oyun stüdyosu fikri nasıl doğdu? Bize bu süreci anlatabilir misiniz?
Halit Altuntaş: Çoğu Türk oyuncu gibi Crysis ve FarCry’ın yaratıcısı Crytek’te çalışmak benim ve arkadaşlarım için çok değerli bir dönüm noktasıydı. Bilindiği gibi Crytek daha çok PC ve konsol odaklı ilerleyen bir oyun stüdyosu. Öte yandan Hyperlab’i birlikte kurduğumuz arkadaşlar ile 2018 yılından beri devam eden mobil oyun piyasasına yönelik araştırmalarımız vardı. İncelediğimiz her raporda mobil piyasanın daha da büyüdüğünü görmek bizi artık bir karar vermeye sevk etti. Eylül 2019’da dört arkadaş Crytek’ten ayrılıp Hyperlab’i kurduk. Yeni bir stüdyo olmamızın yanında uzun zamandır bir arada çalışmamıza güvenerek önümüzdeki süreçleri çok daha iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. Kısacası mobil oyun piyasasının PC ve konsollar karşısında bu denli yükselişi bizi Crytek’ten ayrılıp kendi yolumuzu çizmeye yöneltti diyebilirim.
Hubogi: Peki Hyperlab Oyun Stüdyosu olarak şu an kaç kişilik bir ekibiniz var? Ekip içerisindeki dağılımınız nasıl?
Halit Altuntaş: Ekibimiz 5 Game Developer, 2 3D Artist/Animator, 2 Game Designer olmak üzere 9 kişiden oluşuyor. İlerleyen süreçlerde de developer odaklı ekibimizi büyütmeyi hedefliyoruz.
Hubogi: Hem bireysel olarak hem de ekip olarak Hyperlab Oyun Stüdyosu çatısı altındaki hedefleriniz nelerdir?
Halit Altuntaş: Ana hedefimiz hit oyunlar çıkarıp Türkiye’nin mobil oyun ihracatına katkı sağlamak. Fakat en az bu ana hedef kadar önemli bir hedefimiz daha bulunuyor. Bu da birlikte çalıştığımız takım arkadaşlarımıza iyi bir çalışma ortamı sunmak. Gelecekte elde ettiğimiz başarılardan daha çok, çalışma arkadaşlarımıza sunduğumuz olanaklar ile piyasada anılmak istiyoruz.
Hubogi: Türkiye’de oyun sektörüne bir geliştirici olarak baktığınızda mobil oyun pazarının ve genel oyun pazarının yeteri kadar geliştiğini düşünüyor musunuz? Sizce Türk oyun pazarının globale göre eksikleri nelerdir?
Halit Altuntaş: Türkiye’deki mobil oyun pazarı benim takip ettiğim kadarıyla son bir iki yıl içerisinde çok ciddi anlamda yükselişe geçmiş durumda. Ülkemizde global çapta büyük başarılara imza atmış bazı stüdyoların ciddi rakamlara satıldığını duyuyoruz. Bunun dışında hala bağımsız olarak devam eden ve geliştirdiği oyunlarla Amerika’da listelerin başında olan stüdyolar var. Umarım Hyperlab olarak bizler de bu stüdyolar arasında yerimizi alacağız.
Mobil platformlar için konuşursak Türk oyun pazarının globale göre eksiklikleri kapanmış durumda. Yerli ve yabancı yayıncılar geliştiricilere her konuda destek oluyor. Mobil platformlar için oyun geliştiren yurtdışındaki bir stüdyo ile ülkemizde oyun geliştiren bir stüdyonun arasında ciddi bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum.
Hubogi: Oyun sektörü paydaşlarından birisi olarak sizin Türkiye oyun sektöründen gelecekteki beklentileriniz nelerdir?
Halit Altuntaş: Ülkemizdeki oyun sektörü gün geçtikçe eksikliklerini kapatıyor. Bunun için çabalayan dernek, üniversiteler, çeşitli oluşumlar ve stüdyolar var. Sektörün geleceğini hep birlikte inşa ettiğimiz sürece gelecekte daha güzel sonuçlar alacağımızdan umutluyum.
Hubogi: Siz ne tarz oyunlar oynamayı seviyorsunuz? Mobil oyunlar üretirken PC’den veya Konsol’dan vazgeçtiniz mi?
Halit Altuntaş: Ben daha çok PC oyuncusuyum. FPS oyunlarını sevdiğim için bir türlü konsollarda o hakimiyeti sağlayamadım. Mobil oyun üretimine geçmekle birlikte PC oyunculuğuna bir süre ara verdim diyebilirim.
Hubogi: Mobil platform dışında, diğer platformlarda da oyun çıkarma istediğiniz var mı? Hypercasual oyunlardan sonra, yine mobil için RPG, Yarış oyunu gibi farklı türler denemeyi planlıyor musunuz?
Halit Altuntaş: Hyperlab olarak ilk yılımızda tek odak noktamız Hyper-Casual oyun geliştirmek. Sonrasında Casual türüne de “Merhaba” demek istiyoruz. Daha öncesinde VR ve AR deneyimlerimiz olmasından dolayı bu alanlara yönelik çalışmalar da aklımızda bulunuyor. Fakat dediğim gibi ilk yılımızda odak noktamız Hyper-Casual türünde oyunlar geliştirmek.
Hubogi: Bu sektöre giriş yapmak isteyen kişilere deneyimli birisi olarak tavsiyeleriniz nelerdir?
Halit Altuntaş: Mobil platformlar için oyun geliştirmek PC ve konsollara göre çok daha kısa sürede sonuçlanan ve daha az maliyetlerle gerçekleşebilen bir süreç. Fakat insanların bir araya gelip bir proje çıkartması için belirli bir finansal desteğe ihtiyaçları oluyor. Bu finansal desteği ülkemizde ve yurtdışında sunan çeşitli programlar mevcut. Ekibinizdeki arkadaşlarınıza inanıyorsanız mutlaka bir şeyler denemekten vazgeçmeyin. Bu konuda akıllarında soru işareti bulunan arkadaşlarımız hello@hyperlab.games adresinden bizimle iletişime geçebilirler.
Hubogi: Son olarak takipçilerimize söylemek istediklerinizi alabilir miyiz?
Halit Altuntaş: Hubogi takipçilerine vakit ayırıp okudukları için teşekkür ediyorum. Umarım en kısa sürede çıkartacağımız hit oyun ile takipçilerin tekrardan karşısına çıkacağız.