Ana Sayfa Türkiye'den Haberler Paladins mi Overwatch’tan, Overwatch mu Paladins’ten?

Paladins mi Overwatch’tan, Overwatch mu Paladins’ten?

3892
Paladins Overwatch
Paladins vs Overwatch Savaşı

Paladins ve Overwatch farklı tarzı ve grafikleriyle oyun dünyasının son büyük hitleri diyebiliriz. Blizzard’ın Overwatc’unda milyonlarca oyuncu, dünyanın dört bir yanından oyunu oynuyor. Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesi olan oyun ilk çıktığında, daha önce Titan projesi olarak duyurulan ve Blizzard’ın 4 sene boyunca geliştirmeye çalışıp fesh ettiği oyunun grafikleriyle oluşturuldu gibi dedikodular vardı. Ne olursa olsun bu tarz grafikler daha önce Team Fortress’ta da farklı bir kaç oyunda da denendi ama Overwatch gibi büyük bir oyuncu kitlesi yakalayan olmamıştı. Nasıl ki sevilen filmlerin, kitapların benzerleri çıkar, oyun dünyasında da bu görülmemiş bir konu değil.

Son dönemde Overwatch’un başarısını gören diğer oyun yapımcısı firmalar, FPS türünde aksiyonu, büyüsü, silahı, karakteri bol oyunlar yapmaya başladı. Özellikle içlerinden biri, Smite’ın yapımcısı Hi-Rez, Paladins isimli oyununu geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkardı. İlk başta yeni bir fps, yeni bir oyun diyerek oyuna giren oyuncular, grafiklerden karakterlere kadar Overwatch benzeri bir oyunla karşılaştı. Oyunla ilgili ayrıntılar ve benzerlik, gerek sosyal medyada, gerekse yabancı web sitelerinde oldukça konuşuluyor olacak ki Hi-Rez Stüdyoları da bu konuşmalara son vermeyi amaçlayan bazı açıklamalar yaptı. Paladins’e Overwatch klonu eleştirileri gelse de oyun yapımcıları pek bu lafları takmıyordu başta ama bir açıklama yapma ihtiyacı da hissetmiş olacaklar ki Hi-Rez’den Todd Harris, 2016 Eylül’ünde Reddit’te bir mesaj yayınlamış ve oyunun nasıl doğduğu ve nasıl geliştiği konusunda açıklamalar yapmıştı.

Burada oyunun yapım sürecinin Overwatch ile alakalı olamayacak kadar uzun sürmesi üzerinden duran Harris sektörü rahatlatmaya çalışmıştı. 4 milyonu aşan oyuncusu aslında Paladins’i, Overwatch ile kıyaslamadığını gösteriyor ama Gamespot son dönemde artan konuşmalar üzerine Hi-Rez’den fikir almak istemiş. Harris yaptığı açıklamada, “Overwatch ile olan benzerliği, oyunun tanıtımlarında ve fragmanında fark ettik ve ayrıştırmak için elimizden geleni yaptık. Özellikle daha fazla yenilik eklemek için kart sistemi ve ata binme gibi içerikleri oyuna dahil ettik. Alfa sürecinde Overwatch ile karşılaştığımızda biz de şaşırdık ama sonrasında Paladins’e daha çok odaklanarak farklı bir oyun sunmaya çalıştık” diyor. Bu durumun benzerlerini oyun sektöründe görmek çok mümkün, Diablo’nun benzeri Titan’s Quest ve Path of Exile, Starcraft benzeri Tiberian Sun ve Red Alert serileri, World of Warcraft benzeri Warhammer Online, Elder Scrolls Online gibi örnekleri arttırmak mümkün. Aynı döneme denk gelen oyunların hangisinin birbirinden ne kadar etkilendiğini anlamak güç ama gerçek şu ki, oyun sektörü de diğer sektörler gibi trend ne ise ona doğru yöneliyor ve benzer yapımlar ortaya çıkıyor.

Sizce Paladins mi Overwatch’a benziyor yoksa Overwatch mu Paladins’i duyup daha hızlı şekilde piyasaya çıktı? Yoksa bu tür etkileşimleri siz de normal mi buluyorsunuz? Fikirlerinizi bizimle paylaşın.