Oyunlara para ödeme konusu son zamanlarda aklıma takılan bir içerik. Yaklaşık 30 yıldır oyun oynuyorum. Önce Spectrum, Commodore ve Amiga ile bol bol kaset bozdum, sonrasında ise Atari 2600, Sega Master System ve Super Nintendo ile konsola geçtim. Tabii ki ilk aşkım PC’yi hiçbir zaman bırakmadım.
1990’lı yılların başlarında da oyunlara bolca para verdim. İlk başlarda bilgisayar mağazalarından Commodore ve Atari kasetleri alırdık, bunlar yerini diskete oyun çektirmeye bıraktı. O zaman orijinal oyun veya korsan ayrımı yoktu. Sonra internet yaygınlaştı, oyun dünyası “crack” kavramı ile tanıştı ve bundan sonra orijinal/korsan farkına vardık.
Böyle bir dönemin ve internetin de her eve girmesinin ardından platformlar çok değişti. Kimisi oyunların bir kopyasını elinde bulundurmayı sevip elektronik mağazalarına oyun almaya koşarken kimisi de koltuğundan kalkmadan oyunları dijital olarak satın almanın keyfini yaşar oldu. Bazıları dolaplar dolusu CD ve DVD’ye sahipken bazılarımızın ise yüzlerce oyunluk dijital kütüphaneleri oldu.
Bu dönem de mi rafa kalkıyor?
Uzun zaman bekledimiz bir oyun raflara veya dijital ortama çıktığında parasına bakmadan satın alıyoruz. Çok heyecanlanmadığımız bir oyun ise indirim dönemini bekliyoruz. Bazen yüzlerce lirayı tek seferde düşünmeden veriyoruz oyunlara ve sonrasında günlerce oyunun başından kalkmıyoruz.
Şimdi bu işe de alternatifler çıkmaya başladı.
Oyunlara para ödeme değil platforma para vermeye başlayacağız!
Spotify ve Netflix, dünyanın en çok kazanan ve en çok kullanılan yapıları arasında yerini almış durumda. Milyonlarca şarkıya aylık sadece belli bir abonelik ücreti ödeyerek ulaşabiliyoruz ve binlerce albüme para vermekten kurtuluyoruz. Netflix aboneliğinde ise binlerce dizi ve filme aylık belli bir ücret ödeyerek ulaşabiliyoruz. Her filmin kopyasını satın almak zorunda kalmadan istediğimiz zaman istediğimiz filmi izliyoruz. Bu sistemler gitgide popüler hale gelirken oyun dünyası da bu yönde ilerliyor.
EA Games’in oyun platformu olan Origin, kendi oyunlarını Origin Access adıyla bu hizmete soktu bile. Aylık 3.99€ ödeyerek EA Games’in Origin platformundaki tüm oyunları oynayabiliyorsunuz. PlayStation ise PlayStation Plus platformunda her ay verdiği ücretsiz oyunları kullanıcılara sunuyor. Tabii Plus hesabınızı aktif tuttuğunuz sürece.
Bu mecraya şimdi de Utomik isimli oyun sistemi giriyor. Üstelik sadece tek bir konsola veya tek bir firmaya ait oyunlarla değil, pek çok dağıtımcı ve yapımcının oyunlarıyla. Aylık sadece 9.99$ ödeyerek tüm oyunları burada oynayabileceğiz.
Satışlar ve koleksiyon bitiyor mu?
Şimdilik bunu söylemek için çok erken ancak Spotify ve Netflix örneği aslında bize olacakları haber veriyor gibi. Eskiden binlerce MP3’ü harddisklerimizde tutardık veya CD’lere çekerdik. Filmler ve diziler de taşınabilir harddisklerde terabaytlarca yer kaplardı. Spotify ve Netflix gibi yapıları kullananlar artık istedikleri zaman çevrimiçi veya çevrimdışı olarak istedikleri müzik, film ve diziye ulaşıyor. Müzik arşivleri de film arşivleri de kendi hesaplarında dijital birer kopya haline geliyor.
Oyunlarda da sistem buna dönebilir. Hatta oyun dünyasının büyük aktörü Steam de bu tarafa yönelebilir.
Görünen o ki “öde ve istediğin kadar oyna” türünde platformlar gün geçtikçe artacak. Oyun dünyasının geleceği de bu yöne kayabilir. Şimdiden hazırlanın!