Microsoft, FTC’nin Activision Blizzard’ın satın alınmasını engelleyerek anayasayı ihlal ettiğini söyledi.
Microsoft’un, Activision Blizzard’ı satın alma süreci en hafif tabirle çalkantılı bir süreç oldu. Bu sürece bir engel daha çıktı. Birkaç hafta önce anlaşmanın gerçekleşmesini engellemek için Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) dava açtı. Microsoft, FTC’nin beşinci değişiklik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek bir yanıtla karşılık verdi.
Microsoft, Xbox ve Activision Blizzard’ın “yüzlerce oyun yayıncısından sadece ikisi” olduğunu belirterek, anlaşmanın başka nedenlerle de gerçekleştirilmesine izin verilmesi gerektiğini iddia ediyor.
Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın alma teklifi, World of Warcraft ve Call of Duty dahil olmak üzere sektördeki en büyük serileri edinebilmesini sağlaması nedeniyle bu anlaşma, oyun endüstrisi üzerinde büyük bir etki yapabilir. Call of Duty uzun zamandır dünyanın en popüler oyun serilerinden birisi. Bu satın alımla ilgili temel endişelerden biri, Microsoft’un bu seriyi Xbox’a özel hale getirme gücüne sahip olacak olması ve bunun Sony’nin PlayStation’ına büyük bir darbe vuracak olması. Ancak Xbox başkanı Phil Spencer, Microsoft’un Call of Duty’yi Xbox’a özel hale getirmek gibi bir niyeti olmadığını, hatta “Microsoft’un Call of Duty’yi Nintendo’ya getirmek için 10 yıllık bir taahhüt altına girdiğini” belirtti.
Bu satın alım, Call Of Duty serisini Xbox’a özel hale getirebilecek bir konuma getirecekti. Ancak Microsoft bunu gerçekleştirmek gibi bir planları olmadığını defalarca yineledi. FTC’ye verilen bu en son yanıtta Microsoft, amacının aslında seriyi “daha erişilebilir” hale getirmek olduğunu iddia ediyor. Microsoft, serinin PlayStation konsollarında kalacağına dair verdiği sözlere ek olarak, seriyi önümüzdeki on yıl boyunca Nintendo konsollarına getirmeyi taahhüt ederek herhangi bir münhasırlığı pencereden dışarı attı.
Microsoft’un yanıtında “Tek bir oyunun satın alınması, rekabetin yoğun olduğu bir sektörü altüst edemez” deniyor. “Bu durum, özellikle de üretici oyunu alıkoymayacağını açıkça belirtmişse geçerlidir.”
Şu anda 69 milyar dolarlık anlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ya da Microsoft’un, FTC’nin anayasaya aykırı eylem yaptığı iddiasının herhangi bir etki yaratıp yaratmayacağı belirsiz.
FTC son zamanlarda oyun endüstrisini yakından inceliyor ve bu ayın başlarında Epic Games’e, çocukların gizlilik yasalarını ihlal ettiği ve Fortnite oyuncularına istem dışı yaptırılan satın alımlarda milyonlara mal olabilecek para kazanma uygulamaları kullandığı için 500 milyon dolarlık rekor bir ceza verdi. FTC ayrıca, 2019’daki meşhur Star Wars Battlefront 2 ganimet kutusu tartışmasının yol açtığı olaya da bir soruşturma yürüttü. Oyun endüstrisi büyümeye devam ettikçe, düzen getirici kurumlar her zamankinden daha fazla dikkat gösteriyor.