GamFed Dünya Oyunlaştırma Federasyonu 1. Türkiye Konferansı 20 Mayıs’ta Yapıldı. Hubogi’nin yapımcısı Purple Pan’ın kurucusu Ozan Aydemir’in de konuşmacı olduğu Oyunlaştırma Konferansı geçtiğimiz hafta Cumartesi günü, Istanbul Levent’teki Habita’da yapıldı. GamFed Dünya Oyunlaştırma Federasyonu kurucularının da katıldığı etkinlik, 200’den fazla kişiye ev sahipliği yaptı. Ozan Aydemir’in yanı sıra konuşmacılar arasında GamFed’in kurucularından Niels van der Linden, GamFed Türkiye adına Ercan Altuğ Yılmaz, Gamewheel Berlin’den Olcayto Cengiz, Ren Union’dan N. Baran Menteş ile 5 ülkeden 10 konuşmacı yer aldı. Türkiye’de 1.’si yapılan konferans içerisindeki odak nokta “oyunlaştırma hangi sektörlerde daha popüler olacak” sorusuna cevap aramak oldu. GamFed’in farklı ülkelerden katılımcıları ile Türkiye Gamification – Oyunlaştırma ajanslarının hem birikimlerini paylaştığı hem de sektörel bazda çıkarımlar yaptığı konferand 1 tam gün boyunca sürdü. Konferans sonrasında, katılımcılar konuşmacılarla bir araya gelerek Gamification – Oyunlaştırma hakkında sohbet etme fırsatı buldu.
Konferansa katılan Ozan Aydemir, ““Hepimiz için oldukça eğlenceli ve güzel bir panel oldu. 99’dan beri reklam sektöründe yer alan biri olarak aslında adı o zamanlar oyunlaştırma ya da gamification olmasa da aslında bu tarz kurgular her daim hem profesyonel hayatta kullandığımız hem de hayatımızın her anında var olan kurgular. Aslına bakarsanız doğduğumuz andan itibaren oyunlaştırma ya da oyun bir içgüdü olarak hayatımızın bir parçası. Hayvanlar da aynı şekilde, düşünün ki yavru bir aslan kardeşleri ile oynarken hepimiz belgesellerde zevkle ve gülerek izliyoruz. Aslında oyunlarının arkasında hayata hazırlandıkları gerçeğini unutmamak lazım. Oynadıkları oyunların arkasında avlanma, kendilerini savunma, saldırma gibi içgüdüleri eğitmek var aslında. Yani doğanın kendi akışında bile bir oyunlaştırma söz konusu. İnsanlarda da çok farklı değil aslında. Küçükken oynadığımız her oyunun bize kattığı eğlencesi dışında öğrettikleri de cabası. Büyüdüğümüzde ise oyunlaştırma kurguları bu sefer eğlenemediğimiz zamanlarda devreye giriyor. Yolda trafrik sıkışıkken plakalara bakıp isim türetmek, çocuklarımıza yemek yedirirken pilavın bir uçağa dönüşmesi, kaldırımda yürürken çizgileri atlayarak gitmek baktığınız zaman istemsiz de olsa o an için kendimizin yarttığı oyunlaştırmalar. Oyun Ajansı ve Oyunlaştırma Ajansı olarak da profesyonel hayatta oyunlaştırma her daim işimizin bir parçası. Oyunun içinde oyunculara verdiğimiz benefitler (rütbeler, oyun içi eşyalar, turnuva ödülleri ve sıralamaları), pazarlamada kullandığımız dil ve uygulamaların (sosyal medyada havuçlu kurgular, rozetler, cüzdan sistemi ile puan toplama) hepsinin içinde oyunlaştırma mevcut. Oyunlaştırmaya her daim bir araç gözü ile bakmak gerekiyor. Pazarlamada artık kuru kuruya reklam yapmak inandırıcılığını yitirmiş durumda. İnsanlar Storytelling ya da native content dediğimiz doğal ve uzun soluklu hikaye ve içerikleri takip etmek istiyor. İşte oyunlaştırma burada devreye giriyor. Umarım bu tarz organizasyonları daha çok yaparak insanlarla daha çok bilgi paylaşabilir ve OYUNLAŞTIRMA & GAMIFICATION adına kimi zaman yaratılan bilgi kirliliğini temizleyebiliriz.” dedi.
GamFed ve Oyunder tarafından organize edilen Dünya Oyunlaştırma Federasyonu 1. Türkiye Konferansı, gelecek dönemlerde farklı konularla Oyunlaştırma’nın farklı içeriklerini çalışanlara sunmaya devam edecek ve belki de farklı etkinliklerle karşımıza çıkacak. Hep beraber takipçisi olacağız!